Welk materiaal kiezen voor uw spoelbak in de keuken?

Welk materiaal kiezen voor uw spoelbak in de keuken?

Spoelbakken voor de keuken bestaan in allerlei vormen en maten, maar ook in verschillende materialen. Welk materiaal het meest geschikt is voor uw keuken? Dat hangt af van uw voorkeur én de stijl van uw keukeninrichting. De meest gebruikte materialen voor spoelbakken, samen met hun voor- en nadelen op een rijtje.

Veelzijdig inox

Inox is net zoals glas een gehard materiaal. Daardoor is het uiterst sterk en heeft het een bijna oneindige levensduur. Inox is ook hittebestendig en het smelt pas bij een temperatuur hoger dan 1.450° C. Een spoelbak met een oppervlak in inox laat geen bacteriën door en is erg onderhoudsvriendelijk.

Een spoelbak in inox is bovendien een aanrader voor wie houdt van kleur in de keuken. Spoelbakken in inox zijn verkrijgbaar in heel wat leuke kleuren en afwerkingen: glad, mat, geborsteld, gerasterd, geweven, … Inox is daardoor gemakkelijk te combineren met andere materialen.

Nadeel: Inox is gevoelig is voor kalkaanslag en niet makkelijk krasvrij te houden.

Spoelbak in keramiek

Keramiek heeft een heel hard oppervlak versterkt met glazuur. Daardoor is het bestand tegen zuren, krassen en hitte. Keramiek is net als inox hygiënisch en makkelijk te onderhouden. Ook keramische spoelbakken zijn verkrijgbaar in allerlei kleurvaste tinten en patronen en passen perfect in zowel klassieke als moderne keukens.

Nadeel: Keramiek is een zwaar materiaal. Het kan door een hevige schok breken en is in dat geval niet meer te herstellen. Scherpe voorwerpen kunnen bovendien de glazuurlaag van je keramische spoelbak beschadigen.

Budgetvriendelijk in kunststof

Kunststof is bestand tegen hoge temperaturen, gemakkelijk te onderhouden, sterk en niet duur. In een creatief keukeninterieur komt een spoelbak in kunststof goed tot zijn recht, zeker als u kiest voor een opvallende of juist milde kleur – welk van beide het beste past in uw keuken bepaalt u natuurlijk zelf.

Nadeel: Kunststof verkleurt gemakkelijk en is gevoelig voor krassen.

Composiet: ideaal voor een kleurrijke keuken

Composiet is een uitermate duurzaam en krasbestendig materiaal. Het is moeilijk doordringbaar, zodat de spoelbak in uw keuken bescherming biedt tegen bacteriën en altijd hygiënisch is.

Composiet is een aanrader voor wie graag een keuken in één geheel heeft. Composietoppervlakken sluiten namelijk naadloos op elkaar aan en zorgen zo voor een keuken die eenheid uitstraalt. Een spoelbak in composiet kunt u perfect integreren in het werkblad.