Waarom duurzaam design perfect past in een moderne keuken

Duurzaam design

Duurzaam wonen is niet langer een mythe. Zelfs de overheid moedigt duurzame initiatieven – zoals bijna-energieneutrale woningen en passiefhuizen – aan door er premies aan toe te kennen. Maar wist u dat u ook voor een duurzaam interieur kunt kiezen? Zélfs in de keuken is het mogelijk om voor duurzaam design te gaan. We leggen u uit hoe.

Wat maakt design duurzaam?

Streeft u naar duurzame oplossingen voor uw interieur, dan weet u wellicht dat materiaal daarbij het allerbelangrijkste criterium is. Meer bepaald de grondstoffen waaruit meubels en andere designobjecten vervaardigd worden, zijn bepalend voor het duurzame karakter ervan. Het hoeft niet te verbazen dat hout één van de meest gegeerde duurzame materialen is. Ook in de keuken heeft hout zijn plaats al jarenlang gevonden.

Toch deinzen we nog vaak terug om hout in de keuken te integreren. Misschien omdat het doet denken aan de ouderwetse, massiefhouten keukens van weleer? Die zijn inderdaad al lang niet hip en trendy meer. Gelukkig kunt u hout ook op andere manieren in uw keuken verwerken.

Hout in de designkeuken

Vergeet de donkere, eikenhouten keukens uit de jaren vijftig en zestig. Moderne keukens moeten het hebben van licht hout, dat zorgt voor die typisch Scandinavische sfeer. Combineer lichthouten keukenkasten bijvoorbeeld met een wit kookeiland, of een keukenwerkblad in inox om het te laten contrasteren met uw strakke keukeninrichting. Per slot van rekening willen we toch het liefst van al in een keuken vertoeven die warmte en gezelligheid uitstraalt? Om dat te bereiken, is hout uw ideale, duurzame designmateriaal.

Natuurlijke grondstof

Hout is een levendig materiaal van honderd procent natuurlijke oorsprong. Dat maakt het niet alleen een duurzaam, maar ook interessant werkmateriaal binnen meubelontwerp en interieurinrichting. Naarmate de jaren vorderen, wordt het – mits een goede onderhoudsroutine, uiteraard – alleen maar mooier om naar te kijken. Hout leeft. En laat de keuken nu ook een plek zijn waar bij uitstek geleefd wordt: koken, werken, eten, studeren, praten, aperitieven, … De keuken is het hart van het huis. Die filosofie gaat moeiteloos over in de keukeninrichting, als u kiest voor duurzaam en levend hout als basismateriaal. Of als contrasterend accentmateriaal – dat kan natuurlijk ook.