Veiligheid in de keuken: zo maakt u uw keuken kindvriendelijk

Veiligheid in de keuken

De keuken is een waar speelparadijs voor kinderen, waar ze van alles beleven en ontdekken: hoe zou dat smaken, zou dat warm zijn, wat zit er achter de deuren, en wat zit er in die kookpotten? Maar hoe leuk die culinaire speurtochtjes ook zijn, kinderen kunnen zich daarbij flink pijn doen en bijvoorbeeld brandwonden oplopen. U beschermt uw kinderen dus maar beter tegen hun eigen nieuwsgierigheid. Lees hier alles over veiligheid in de keuken en hoe u uw keuken kindvriendelijk maakt!

Een veilig kookfornuis

Het kookfornuis is een gevaarlijke plek in de keuken. Kinderen kunnen zich verbranden aan hete kookplaten, een kookpot met heet water over zich trekken, of aan de knoppen draaien en de kookplaten op de maximumtemperatuur instellen. Enkele tips om dit alles te vermijden:

•    Een fornuisrekje, dat je kookplaten afschermt tegen nieuwsgierige kindervingertjes, is een aanrader.

•    Plaats het fornuis niet in een hoek, zodat steelpannen niet uitsteken.

•    Zet potten en pannen altijd met de handvatten naar achter op het vuur, zodat kinderen er niet bij kunnen.

•    Investeer in een kookplaat met ingebouwde beveiliging, zoals afneembare bedieningsknoppen, een beveiligingscode of een ‘on’-knop die u gedurende een aantal seconden moet aanraken vooraleer u het vuur kunt gebruiken.

Veiligheid in de keuken dankzij de juiste keukendeuren en -lades

Om te voorkomen dat kindervingertjes tussen keukendeuren gekneld raken, gebruikt men vaak zachtsluitende scharnieren. Dat betekent dat de deuren niet kunnen dichtslaan en altijd zachtjes gesloten worden.

Lades waarin messen, vorken, scharen en ander scherp kookgerei opgeborgen is, vergrendelt u met een speciaal kinderslot. Ook schoonmaakproducten en alcohol bergt u het best op een plaats op waar de kinderen er niet bij kunnen.

Veilige keukenapparaten

Een kindvriendelijke keuken herbergt veilige keukentoestellen:

•    Een ovenbeschermer voorkomt dat kinderen het ovenglas aanraken.

•    Een thermostatische kraan zorgt ervoor dat het kraantjeswater nooit te heet wordt.

•    Kleine keukentoestellen, zoals een blender of een elektrisch mes, laat je beter niet onbeschermd achter. Trek ook altijd het snoer uit het stopcontact.

•    Zelfs sommige koelkasten zijn voorzien van een kinderslot.

Comfort en design zijn belangrijk, maar denk bij het ontwerpen van uw nieuwe keuken bovenal ook aan veiligheid, zowel voor kinderen als voor uzelf.