Stedelijke plattelandswoning

Terug naar de natuur, maar dan wel met een moderne twist

‘Keukens in landelijke stijl’ zijn al decennialang erg populair. Vergeet rustiek eiken en opzichtige kroonlijsten, in de nieuwe plattelandskeukens is geen plaats voor dergelijke ouderwetse tierelantijntjes. Strakke, moderne lijnen voeren de boventoon en creëren een keuken die net zo goed past in een groot landhuis als in een stadsloft. Moderne stijlen en materialen komen volop aan bod. Traditionele elementen krijgen een nieuwe invulling dankzij geslaagde moderne ontwerpen met sobere en strakke lijnen.

Het gebruik van ultramoderne huishoudtoestellen, bij voorkeur in roestvrij staal, resulteert niet langer in een stijlbreuk maar zorgt voor een aangenaam contrast. Natuurlijke materialen, en met name hout, zijn nog steeds alomtegenwoordig. Naast klassieke houtsoorten zoals eik en walnoot, wordt ook gebruikgemaakt van iepen-, lariks-, kersen- en esdoornhout. Donkergrijs gebeitst hout is uitermate expressief en bijzonder stijlvol. Een moderne plattelandskeuken moet uiteraard ook milieuvriendelijk zijn. Al het gebruikte hout is afkomstig uit duurzaam beheerde bossen. Fabrikanten onderstrepen dat ze met behulp van moderne technieken extra dunne deuren kunnen vervaardigen, en dat keukens in hun geheel worden teruggenomen en gerecycleerd.

Centrum van het huis

Fraaie houtelementen worden succesvol gecombineerd met andere traditionele materialen. Zo creëren keramische werkbladen en spoeltafels een geheel nieuwe look. Dit klassieke keukenmateriaal heeft zijn recente succes te danken aan innovatieve verwerkingsmethoden die garant staan voor een naadloos resultaat. Keramiek heeft bovendien het voordeel dat het geurneutraal, hittebestendig, superhard en bijzonder duurzaam is. Ook glas krijgt een nieuwe functie in de moderne plattelandskeuken. Dit onderhoudsvriendelijke materiaal bewijst al geruime tijd zijn nut als spatplaat achter het fornuis. Tegenwoordig wordt glas ook steeds vaker toegepast voor keukenfronten, oogstrelend en fluweelzacht.

Het oorspronkelijke concept van de plattelandskeuken blijft echter overeind: het hele gezin verzameld rond een centrale kookplaats. Hier wordt gekookt, gegeten en gepraat. De keuken als verlengstuk van de woonkamer en middelpunt van het huis. Een grote eettafel omringd door stoelen of geflankeerd door lange zitbanken behoort hierbij tot het verplichte meubilair. Het ontwerp van deze meubels staat volledig in het teken van kwaliteit en soberheid. Een moderne keuken in landelijke stijl is immers een investering op lange termijn die het best gebaat is bij een tijdloos design.

Stedelijke plattelandswoning
Stedelijke plattelandswoning
Stedelijke plattelandswoning
Stedelijke plattelandswoning
Zitat Beginn

In de nieuwe plattelandskeukens is geen plaats voor ouderwetse tierelantijntjes. Strakke, moderne lijnen voeren de boventoon en creëren een keuken die net zo goed past in een groot landhuis als in een stadsloft.

Zitat Ende