Ontdek de charme van een landelijke keuken

De charme van een landelijke keuken

Een landelijke keuken is de perfecte combinatie tussen nostalgie en modern. Liefhebbers van deze keukenstijl aanschouwen de keuken vaak als het hart van de woning, waar het hele gezin samenkomt om te genieten van lekker eten en vooral van elkaar. Toch is de landelijke keuken niet één en al nostalgie en wordt ook comfort en gemak hoog in het vaandel gedragen. Meestal wordt er in dit type keuken dan ook gebruik gemaakt van een prachtig kookfornuis, degelijke materialen en leuke decoratieartikelen. Laat u alvast inspireren door onze tips of vraag nu ons gratis keukenmagazine aan voor meer frisse ideeën

Sfeer en gezelligheid troef

De sfeer die in een landelijke keuken hangt, ademt comfort, ontspanning en gezelligheid uit. De keuken is dé leefplek in huis. Ontbijten, lunchen, koken en gezellig praten met familie en vrienden gebeurt allemaal in de keuken. Daarom is het belangrijk dat de keuken niet enkel functioneel is, maar ook warmte en gemak uitstraalt. De keuken is een vrolijke plek en nodigt iedereen uit om gezellig aan de keukentafel plaats te nemen.

Het kleurgebruik in uw landelijke keuken

Landelijke keukens maken vaak gebruik van lichte, heldere kleuren die een rustgevende en warme sfeer creëren. Vooral de keukenkasten worden van rustige kleuren voorzien. Het werkblad en/of de keukentafel worden meestal gebruikt om een accentkleur aan te brengen. Deze combinatie van heldere tinten met donkere accenten geeft de landelijke keuken een extra touch.

Welke keukenmaterialen mag u verwachten?

In landelijke keukens wordt vaak gewerkt met eik. Ook andere houtsoorten zoals beuk, grenen, es of zelfs kastanjehout zijn omwille van hun warme uitstraling erg gegeerd. Ook de afwerking van de keuken wordt zo natuurlijk mogelijk gehouden. Vaak wordt gekozen voor blank of gebeitst hout, waarin de nerven van het hout nog duidelijk zichtbaar zijn.

Landelijke keukenkasten

Een landelijke keuken herkent u meestal meteen aan de typische kastfronten, de houten lambriseringen en de prachtig afgewerkte moulures. Landelijke keukenkastjes worden altijd tot in de details afwerkt. De deurknoppen, handgrepen en ladetrekkers van de keukenkasten bepalen de sfeer. Kiest u voor strakke inox handgrepen? Dan tempert u het landelijke karakter. Door te opteren voor materialen zoals brons of metaal, eventueel voorzien van een deco-gravering, wordt de landelijke sfeer extra beklemtoond.

Landelijke keukendecoratie

In tegenstelling tot de strakkere keukens, blinken landelijke keukens uit in versiering en decoratie, die de gezellige sfeer extra in de verf zetten. Grote rieten manden, decoratie met bloemenmotieven, handgemaakte houten voorwerpen, koperen ketels en tot slot smeedijzeren voorwerpen dienen perfect als keukendecoratie.