Mix it – Keukendesign met hoogwaardige materialen

Bouwestenen van de goede smaak!

Keukens vallen vandaag de dag niet alleen meer op door hun hightech apparatuur en sfeervolle lichtsystemen, maar overtuigen ook met een ongeziene verscheidenheid aan materialen. De belangstelling voor de materiaaleigenschappen bij de vormgeving van keukens is overigens relatief nieuw. Jarenlang gold de witte keuken in melanine als het voorbeeld van frisheid, zuiverheid en hygiëne. Pas toen de rustieke keuken in het begin van de jaren 80 aan populariteit won, werden materialen zoals hout, steen en tegels voor de keuken opnieuw ontdekt. De ‘achtergrond’ van een keuken is vanaf dan geen neutraal vlak meer, maar wordt als een extra mogelijkheid aangegrepen om de ruimte een eigen karakter te geven.

Veelzijdigheid troef

Tegenwoordig vind je voor haast elk designconcept wel het geschikt materiaal. Alleen zijn niet altijd alle materialen even sterk in de mode. Vandaag treffen we bijvoorbeeld weer vaker gelakte en hoogglans frontpanelen aan. Ook aluminium en roestvrij staal zijn aantrekkelijke materialen die vooral door beroepskoks (die een praktische, hygiënische en solide keuken wensen) op prijs gesteld worden. Stijlpuristen vallen voor keukens in combinatie met beton of keramische frontpanelen (foto hierboven). En wie daarbij van mening is dat beton altijd een ruw oppervlak heeft, vergist zich. Met speciale oppervlakbehandelingen, zoals slijpen, polijsten of in de was zetten, krijgt beton een bijzonder gelijkmatig en zelfs zacht uiterlijk.

Glasheldere doorkijk

Een bijzonder trendy materiaal op dit moment is glas: als frontpaneel roept het bijvoorbeeld bij open rekken een extravagant beeld in het leven en zorgt het voor een moderne indeling van de leefruimte (foto linksonder). Ook werkbladen gemaakt van glas wordt veel gevraagd. Daarvoor wordt extra gehard veiligheidsglas gebruikt. De relatief dunne schijven worden op dragers bevestigd die op elke willekeurige hoogte ingesteld kunnen worden. Zulke glasplaten zijn beschikbaar in een matte en glanzende uitvoering en in haast elke denkbare kleur. Erg gewild is bovendien bedrukt glas dat afhankelijk van het motief voor leuke accenten zorgt.

Hout – altijd weer anders

Uiteraard heeft hout ook nog altijd een vaste plaats in de vormgeving van de hedendaagse keuken. Het natuurlijke materiaal straalt een speciale warmte uit en is dankzij zijn positieve, ecologische eigenschappen bijzonder aantrekkelijk. Daarbij is ook de keuze aan motieven nagenoeg onuitputtelijk. Frontpanelen enwerkbladen worden als fineer of als houtimitatie uitgevoerd, waarbij dat laatste dankzij speciale productietechnieken nauwelijks van echt hout te onderscheiden is. Afhankelijk van de bewerking kan een keuken uit hout zowel een modern als een rustiek karakter krijgen. Wordt het houten frontpaneel gepatineerd of afgeslepen, dan krijgt het een ‘onvervalste’ vintagelook. Frontpanelen in echt hout met een zaagstructuur ogen dan weer modern enuitgekiende houtsoorten met een opvallende vlamtekening hebben een avant-gardekarakter dat alle blikken op zich trekt.

Wat telt is de mix

Ook bij de combinatie van verschillende materialen worden alle registers open getrokken. Afhankelijk van de compositie krijgt het steeds een ander karakter. Nemen bijvoorbeeld gelakte frontpanelen in zwart of wit een dominante positie in de keuken in? Dan krijgt het een moderne esthetiek. Een effect dat nog extra onderstreept kan worden door een werkblad in roestvrij staal. Combineert men daarentegen dezelfde keuken met hout, bijvoorbeeld met een honingkleurige paneelmuur, dan krijgt de ruimte een warme en vriendelijke uitstraling. Ook de combinatie van beton en glas met warme kleuren en materialen levert buitengewoon geslaagde resultaten op. Tegelijk ontstaat door de ongewone mix een boeiend materiaal- en kleurcontrast. Een bijzondere touch krijgen koele materialen wanneer ze met warme kleuren worden gecombineerd. Rood en oranje zijn bijvoorbeeld kleuren die de strengheid van robuuste materialen verzachten.

De mogelijkheid om met materialen, maar ook met de afzonderlijke onderdelen van het aanbod te spelen, bestaat voor haast alle keukens. Laat u door de ideeën in de showrooms van gespecialiseerde vakhandelaren inspireren. Met een deskundig advies vindt u ongetwijfeld een individuele oplossing, die niet alleen aan uw smaak tegemoet komt, maar die ook geschikt is voor het geplande gebruik. We wensen u alvast veel plezier tijdens uw ontdekkingstocht!

Effect en combinaties

  • HOUT Hout zorgt voor een gemoedelijke touch in de keuken. VOORDEEL Hout is van nature uit hygiënisch, maar moet regelmatig behandeld worden. COMBINATIE Nieuwe houtsoorten krijgen in combinatie met lak, beton, glas, roestvrij staal of laminaat een bijzonder moderne interpretatie.
  • ROESTVRIJ STAAL Mat of glanzend: roestvrij staal is een materiaal dat altijd heel professioneel oogt. VOORDEEL Het kan zonder meer in elke keukenomgeving geïntegreerd worden. Hete pannen kunnen op het werkblad neergezet worden zonder dat het materiaal beschadigd wordt. COMBINATIE Roestvrij staal heeft van zichzelf een zeer cool effect. Glas, lak en beton onderstrepen dat effect. Bijzonder sierlijk is de combinatie met nieuwe houtsoorten zoals donker wengé.
  • GLAS In de keuken wordt meestal veiligheidsglas uit één laag met een mat of gesatineerd oppervlak gebruikt. Dat glas is snij- en krasbestendig en leent zich perfect voor werkbladen. VOORDEEL Glas in de keuken is hygiënisch, onderhoudsvriendelijk en warmtebestendig. COMBINATIE Glas verleent ‘harde’ materialen zoals hout, graniet, marmer en roestvrij staal een zekere lichtheid. Opmerkelijke accenten verkrijgt u door bedrukt decorglas of gekleurd glas metachtergrondverlichting te gebruiken.
  • GRANIET Graniet is een klassieker in de keuken die in tal van aantrekkelijke kleuren verkrijgbaar is. VOORDEEL Wegens zijn ongeëvenaarde weerstand tegen krassen, hitte, water en vlekken is graniet ideaal voor het werkblad. COMBINATIE Graniet heeft veel ruimte nodig om te ademen. Daarom passen grote werkbladen in graniet het best in een moderne keuken en bij lichte contrastkleuren.
Keukeninrichting

Fijn gestructureerde werkbladen

Keukeninrichting

Combinaties van hout en steen

Keukeninrichting

Keukeninrichting met mooie materialen

Keukeninrichting

Warm hout en koel beton 

Keukeninrichting

Keuken met glas-carbon front en betonnenmuur

Keukeninrichting

Spannende contrasten met verschillende materialen

Keukeninrichting

Verschillende combinatiesn