Met de werkdriehoek naar de ideale indeling van je keuken

Met de werkdriehoek

Uw droomkeuken moet er niet alleen mooi uitzien, ze moet ook functioneel zijn. Het is in de eerste plaats een werkruimte waarin u kookt, eet en voedingsmiddelen en huisraad opbergt. Een goede indeling en gebruiksvriendelijkheid staan dan ook voorop als u de perfecte keuken wil creëren. Keukenspecialisten hebben daarom het begrip ‘werkdriehoek’ in het leven geroepen. Die term verwijst naar de afstand tussen de gootsteen, het fornuis en de koelkast. Bij de opstelling van de keuken moet u steeds rekening houden met die driehoek om een maximaal comfort te creëren.

Indeling van de keuken volgens de werkdriehoek

De afstand die u in de keuken aflegt, wordt hoofdzakelijk bepaald door de afstanden tussen de gootsteen, de koelkast en het fornuis. Tijdens het koken opent u immers regelmatig de koelkast, om vandaaruit weer in de potten te roeren en vervolgens iets in de gootsteen te deponeren. Het is belangrijk om de loopafstand tussen die zones zo klein mogelijk te houden. Op die manier verloopt het koken vlotter én aangenamer.

Gemiddeld bedraagt de totale omtrek van de werkdriehoek 8 tot 10 meter. In een kleine keuken kan dit beperkt zijn tot 6 meter, voor een grote keuken wordt soms tot 11 meter voorzien.

Wist u trouwens dat u de afstand tussen de gootsteen en het fornuis het vaakst aflegt? Daarom moet die zo klein mogelijk worden gehouden. Als richtlijn stelt men gemiddeld 2 meter voor. Te weinig afstand is immers ook niet goed, want dat beperkt de bewegingsruimte.

Welke indeling voor welke keuken?

Er bestaan ontzettend veel manieren om de keuken in te delen. Voor u eraan begint, stelt u zichzelf het best enkele vragen:

> Is de keuken eerder een werkplaats of een ruimte om gezellig samen te zijn?

> Prefereert u een grote keuken met veel opbergruimte?

> Uit hoeveel personen bestaat uw gezin?

> Verkiest u een open keuken of een gesloten keuken?

Hou bij de indeling van uw keuken dus zowel rekening met de praktische kant van de zaak, als met uw eigen voorkeuren.

5 keukenzones

Een keuken bestaat uit vijf keukenzones: de voorraadzone, de opbergzone, de spoelzone, de werkzone en de kookzone. De afstanden hiertussen moeten evenwichtig opgebouwd worden. Rekening houdend met de grootte van de ruimte en de indeling van uw woning, kunt u nu de indeling bepalen. De meest voorkomende indelingen zijn:

De I-vormige keuken

Een opstelling met alle toestellen en kasten op één rechte lijn. Deze indeling is geschikt voor kleine, smalle ruimtes, maar houdt weinig rekening met het principe van de werkdriehoek.

De L-vormige keuken

Een indeling die de werkdriehoek respecteert en in veel woningen past.

De U-vormige keuken

Deze opstelling neemt wat meer ruimte in beslag, maar is wel heel praktisch. Let erop dat de ruimte tussen beide langere zijdes voldoende breed is, zodat u nog genoeg bewegingsruimte overhoudt.

De parallelle keuken

Deze indeling heeft twee zijden zonder verbinding. Ideaal voor professionele keukens!

Het kookeiland

Een kookeiland is helemaal hip en trendy. Kies je ervoor om mee te zijn met de trends, let er dan wel op dat je de werkdriehoek niet uit het oog verliest!