Enkele tips voor de decoratie van uw landelijke keuken

Enkele tips voor de decoratie van uw landelijke keuken

Steeds meer mensen verkiezen een landelijke keuken, met veel ruimte en een warme sfeer. Benieuwd hoe u het landelijke karakter van uw keuken nog kan versterken? Ontdek hier de beste aanpak.

Kenmerken van een landelijke keuken

Landelijke keukens kenmerken zich door hun gezellige, sfeervolle en uitnodigende karakter. Dit type keuken wordt een echte leefruimte waar gezinsleden elkaar ontmoeten, praten, koken en genieten van de lekkerste maaltijden.
De inrichting van een landelijke keuken kan uiteraard sterk verschillen. Er zijn modellen die recht uit de achttiende eeuw lijken weggelopen, maar evengoed zijn er keukens die moderne elementen in zich dragen. De meeste landelijke keukens hebben lichte, frisse kleuren en maken gebruik van natuurlijke materialen zoals massief hout en natuursteen. Typerend is ook de aanwezigheid van landelijke ornamenten zoals een vrijstaand fornuis, een kookeiland of een grote stenen spoelbak.

Vijf decoratietips om het landelijke karakter van uw keuken te versterken

Naast de vormgeving van de keuken heeft decoratie ook een grote invloed op het landelijk gevoel. Deze tips kunnen u alvast inspireren:

•    Legplankjes voor kruiden of kleine plantjes geven uw keuken een meer natuurlijke uitstraling. Tegenwoordig bieden zelfs supermarkten verse kruiden aan in potten, zodat ze perfect in de keuken geplaatst kunnen worden.


•    Gebruik veel keukenmateriaal uit natuurlijke stoffen als riet, hout of koper. Voorbeelden genoeg: rieten mandjes om fruit in te bewaren, houten lepels, koperen keteltjes, houten potjes, zilver bestek en tafelservies in witte keramiek.


•    Behang: Natuurlijke tinten in de kleuren wit, grijs, beige, crème of bruin wekken een landelijke sfeer op. Blad- of takmotieven lenen zich ook uitstekend voor een landelijk interieur.


•    Tegels: De meest gebruikte landelijke keukentegels zijn metro tegeltjes, gekleurde boerentegeltjes en fijne verticale tegeltjes. Kies voor lichtere kleuren om een gezellig accent te creëren.


•    Foto’s en afbeeldingen: opteer voor klassieke foto’s (liefst in zwart-wit) en afbeeldingen die refereren naar de natuur of het platteland. Grote lijsten passen beter bij een moderne landelijke stijl. Veel kleine lijsten samen groeperen hoort dan weer bij een meer klassieke stijl.