Een kleine keuken inrichten? Kinderspel!

Een kleine keuken inrichten

In tegenstelling tot wat we vaak in de showrooms van keukenzaken zien, hoeven keukens niet altijd luxueus en groot te zijn. In kleine woningen of appartementen is een kleine keuken eerder regel dan uitzondering. En in kleine keukens is een gebrek aan opbergruimte vaak een probleem. Nochtans valt dat euvel makkelijk op te lossen door de juiste verlichting te kiezen, met kleuren te spelen en de mogelijkheden van slimme opbergsystemen te verkennen. Een kleine keuken inrichten? Met deze slimme tips gaat u de uitdaging goed gewapend aan.

Kleine keuken inrichten: maak ze optisch groter

Allereerst is het zaak om de keuken groter te doen lijken dan ze in werkelijkheid is. Dat kan makkelijk dankzij aangepaste verlichting en de juiste kleuren. Hoe beter uw keuken verlicht is, hoe groter ze lijkt. Kies voor heldere, zachte kleuren. Lichte kleuren op de muren in combinatie met een donker plafond doet de keuken groter lijken, terwijl donkere kleuren op de muren en een wit plafond ze net verkleinen. Glansverf heeft een reflecterend effect en is dus ook bijzonder geschikt om een kleine keuken mee in te richten.

Plaatsing en indeling van keukenkasten in kleine keukens

Zorg ervoor dat uw kasten tot tegen het plafond reiken. Zo benut u de hele ruimte en kan er geen stof op de kast terechtkomen. Spullen die u niet vaak gebruikt, krijgen een plekje in de bovenste lades. Werk zoveel mogelijk met ladekasten. In ladekasten kunt u meer opbergen en ze zijn ook praktischer in gebruik. Als u iets nodig hebt dat achterin een gewone kast ligt, moet u al het materiaal dat ervoor staat er eerst uithalen. Bij ladekasten hoeft u alleen de schuif open te trekken om ook bij het achterste materiaal te kunnen. Ook kasten met geïntegreerde schuiven zijn een handige opbergoplossing.

Denk tenslotte aan een efficiënte kastindeling. Hou daarbij rekening met de keukenapparaten die u vaak gebruikt en de plaats die ze innemen. Servies kunt u net zo goed in de eetkamer opbergen, pannen kunt u eventueel ophangen aan een rek.

Kleine keuken inrichten met intelligente opbergsystemen

Er zijn verschillende opbergsystemen die hun nut ten volle bewijzen in kleine keukens. Een draaicarrousel maakt van een verloren hoek een slimme opbergruimte. Een draaicarrousel kan 360° draaien en is voorzien van schappen en/of vuilnisbak.

Hoewel er meestal niet veel plaats is onder de gootsteen, kunt u ook deze opbergruimte goed benutten. Er bestaan namelijk specifieke lades om onder de gootsteen van een keuken te plaatsen. In deze spoelbaklade kunt u spullen opbergen die u vaak gebruikt, zoals afwasmiddel, sponsjes, schoonmaakproducten of vaatdoeken.

Tot slot zijn er nog de keukenkasten die voorzien zijn van een rolluikje. Als het rolluikje dicht is, lijkt het op een gesloten keukenkast. Heel handig als u toestellen die vaak gebruikt worden, toch enigszins wil opbergen. Denkt u hierbij aan alledaagse apparaten zoals een keukenrobot, een blender of toaster. Zo oogt uw kleine keuken meteen ook net en opgeruimd.