Een keukenwerkblad in marmer, graniet of composiet?

Een keukenwerkblad in marmer, graniet of composiet?

Het materiaal van uw keukenwerkblad bepaalt zowel de uitstraling als het gebruiksgemak van een moderne keuken. Kiest u voor natuursteen of een afgeleide daarvan? Marmer, graniet en basalt zijn natuursteensoorten. Composiet is een kunstmatig samengesteld, steenachtig materiaal.

Keukenwerkblad in marmer, graniet of composiet: wat is het verschil?

Keukenwerkblad in marmer

Marmer is kalksteen die onder zeer hoge druk en bij hoge temperatuur omgevormd is. Het is relatief schaars en daardoor ook vrij duur. Marmer is licht van kleur en heeft vaak donkerder gekleurde aders, afkomstig van onzuiverheden in de kalksteen. Een marmeren keukenwerkblad is in beperkte mate hittebestendig en is niet krasbestendig. Omdat het gemakkelijk water en olie absorbeert en om het te beschermen tegen zuren, moet u het werkblad regelmatig behandelen.

Granieten keukenwerkblad

Graniet is ook natuursteen. Het is een zuur stollingsgesteente, samengesteld uit mineralen, waaronder kwarts. Graniet komt in de hele wereld voor in allerlei soorten en kleuren. Het is herkenbaar aan het korrelige uiterlijk van de kristallen. Graniet is een hard gesteente en dus kras- en hittebestendig. Een granieten werkblad is veel minder poreus dan een marmeren werkblad en is bestand tegen zuren. Al blijft het wel opletten voor hardnekkige vlekken van rode wijn of rode biet. Een afgeleide van graniet is granulaatsteen, die op basis van gemalen granietkorrels wordt gemaakt en goedkoper is dan een echt granieten keukenwerkblad.

Composiet voor uw keukenwerkblad

Composiet wordt gemaakt van grof of fijn gemalen kwarts, marmer of glas of een combinatie darvan. Het resultaat is een zeer harde steen met een lange levensduur. Je vindt composietsteen in alle mogelijke kleuren en motieven, ondertussen ook al in tal van effen kleuren. Een composieten werkblad van goede kwaliteit en op basis van kwarts is zuurbestendig, vlekbestendig, vochtbestendig, meestal ook hittebestendig, maar vooral niet poreus en daardoor erg hygiënisch.

Welk materiaal voor de beste prijs-kwaliteitverhouding?

Verkiest u de authentieke uitstraling van natuursteen boven het artificiële effect van composiet voor uw keukenwerkblad? Geeft u de voorkeur aan een werkblad met onderhoudsgemak en de hygiëne van composiet? Er bestaan zo veel varianten, elk met een ander prijskaartje, dat u deze laatste vraag het beste stelt aan een van onze adviseurs in de showroom.