De ideale werkbladhoogte in uw keuken

De ideale werkbladhoogte in uw keuken

In een keuken is het pas écht aangenaam koken als de werkbladhoogte precies is afgestemd op uw lichaamslengte. Enkel met de juiste werkbladhoogte kunt u in de keuken werken zonder last te krijgen van uw rug, nek of schouders. Wij geven u enkele tips om de perfecte werkbladhoogte te bepalen en gooien er nog wat andere praktische keukenoplossingen bovenop.

Rugvriendelijke werkbladhoogte

De hoogte van het keukenwerkblad stemt u het beste af op de lengte van de persoon die het vaakst kookt. Hij of zij heeft er immers alle baat bij om klachtenvrij in de keuken te kunnen werken. En ook al denkt u dat het wel meevalt met die belastende bewegingen tijdens het koken, toch is de kans groot dat u de spieren in rug, schouders, nek en armen onbewust overbelast. Iets te vaak bukken omdat het werkblad te laag is of uw schouders optrekken tijdens het groenten snijden omdat uw keukenwerkblad te hoog geplaatst is: het zijn bewegingen waarvan we vaak niet beseffen hoe ingrijpend ze kunnen zijn op onze spieren en gewrichten.

De ideale hoogte voor het keukenwerkblad

Vroeger was de standaardhoogte voor een keukenwerkblad negentig centimeter. Gelukkig wordt die hoogte vandaag op maat van de gebruiker afgestemd. Een goede test is om uw arm in een hoek van negentig graden te buigen. Het ideale keukenwerkblad bevindt zich dan zo’n tien tot vijftien centimeter onder uw elleboog.

Verschillende keukenklusjes

Afwassen, soep maken in een hoge kookpot of vlees bakken in een braadpan: afhankelijk van het keukenklusje dat u uitvoert, bevinden uw armen zich hoger of lager dan het werkblad. De hoogte kan met andere woorden niet perfect zijn. Maar ze kan de perfectie wél benaderen. Zo kunt u het werkblad waaraan u afwast een andere hoogte geven dan het werkblad waarop het kookfornuis zich bevindt. Enkele centimeters maken een wereld van verschil voor wie gevoelig is voor pijn in rug, nek of schouders.

Praktische keukenhulpjes

Om het u gemakkelijk te maken en uw rug zo min mogelijk te belasten tijdens het koken of afwassen, voorziet u simpelweg een opstapje in de keuken. Dat komt bovendien van pas wanneer u iets uit die allerhoogste kast moet halen, waar u nét niet bij kunt.
Tip: Sommige keukenfabrikanten voorzien een ingebouwd opstapje, dat verborgen wordt in de plinten. Zo is het niet zichtbaar en hoeft u het alleen maar uit te schuiven als u het nodig hebt.